Duurzamer werken doe je met deze 3 handige tips

Het Nederlandse bedrijfsleven wordt alsmaar groener. Zo zijn er steeds meer ondernemers die overstappen op groene energie zakelijk. Dat is zeker niet voor niets het geval. Een van de grootste redenen om duurzamer te werken, is om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Daarnaast moet je als ondernemer rekening houden met de Wet Milieubeheer. Volgens die wet moet ieder bedrijf dat meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt energiebesparende maatregelen nemen. Duidelijk dus. Maar: hoe begin je met duurzamer werken? We geven je tips.

Stap over op groene stroom voor je bedrijf

Een van de meest eenvoudige stappen die je kunt nemen, is de overstap van grijze stroom naar groene energie. Tegenwoordig zijn er heel wat energiebedrijven in Nederland die groene zakelijke stroom aanbieden. Het grote voordeel van groene energie is dat deze vorm van stroom veel schoner is. Dat ligt vooral aan de manier hoe groene stroom in verhouding met grijze energie wordt opgewekt. Bij de productie van groene energie komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat zorgt voor een gat in de ozonlaag, waardoor het klimaat verandert en warmer wordt. Daarnaast is groene energie beter voor de wereld omdat er uit natuurlijke bronnen wordt geput in plaats van uit fossiele bronnen zoals bij grijze energie het geval is. Deze natuurlijke bronnen, zoals de zon en de wind, zullen voor altijd bestaan en raken dus nooit uitgeput. Fossiele bronnen, zoals aardolie en steenkool, hebben helaas geen limiet. Deze bronnen zullen dus wel op een dag op zijn als we eruit blijven putten.

Wek je eigen zonne-energie op met zonnepanelen

In het kader van groene stroom voor je bedrijf kun je ook nog een stapje verder gaan om duurzamer te werken. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om zonnepanelen aan te schaffen om je eigen groene energie mee op te wekken? De laatste jaren gaan zonnepanelen als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank; zo populair zijn ze. Met zonnepanelen wek je je eigen groene energie op uit de zon; een omvormer zorgt ervoor dat de stralen om worden gezet in bruikbare energie. De reden dat nog niet iedere ondernemer is overgestapt op zonnepanelen is de prijs ervan. Je moet namelijk best een investering maken om van de voordelen van deze toepassing te profiteren. Maar: dit heet niet voor niets een investering, wat betekent dat je je geld terug kunt verdienen. Na gemiddeld acht tot tien jaar heb je de kosten eruit en maak je nog tien tot vijftien jaar gebruik van gratis zonne-energie. Zonnepanelen gaan namelijk gemiddeld 20 tot 25 jaar mee! Meer weten? Check de website van Minder.nl voor meer informatie.

Groener kantoorpand met refurbished apparatuur en juiste isolatie

Tot slot is het aan te raden om naar het bedrijfspand of kantoor te kijken waarin je werkt. Grote kans dat je daar nog flink wat kunt winnen op het gebied van duurzaamheid. Is het pand bijvoorbeeld volledig geïsoleerd? Met de juiste isolatie hoef je zo min mogelijk te stoken en dus energie te verbruiken om het pand lekker warm te houden. Daarbij zorgt isolatie in de zomer ervoor dat de echte hitte buiten blijft. Laat je muren, vloeren, daken en ramen op de juiste manier isoleren zodat je hier van kunt profiteren. Ook op de fysieke werkvloer kun je enkele duurzame tips toepassen. Schaf bijvoorbeeld geen nieuwe apparatuur meer aan, maar kies voor refurbished apparaten. Dat zijn apparaten zoals laptops en smartphones die tweedehands zijn, maar volledig zijn nagekeken en gerepareerd waar nodig. Kies je daarvoor dan verklein je de wereldwijde afvalberg omdat je kiest voor recyclen. De perfecte groene oplossing… en lekker goedkoop!

Geef een reactie