Waarom is het verstandig om je te laten vaccineren?

Als je binnenkort op vakantie gaat naar het buitenland, dan wil je natuurlijk een gezellige en leuke periode tegemoet gaan. Helaas is dit niet altijd mogelijk, want je kunt ook ziek worden in het buitenland. Je kunt last hebben van koorts of een griep, maar ook is het mogelijk dat je geïnfecteerd wordt met een bepaald virus. Dit kan levensgevaarlijk zijn, vooral als het om een virus als gele koorts gaat. Gelukkig kun je je in Nederland laten vaccineren tegen bepaalde virussen en het is erg verstandig om dat ook te doen. 

 

Welke virussen komen er in het vakantieland voor?

Wanneer je je wilt laten vaccineren tegen een virus, is het eerst belangrijk om te bepalen welke virussen in het vakantieland voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren achterhalen, maar je kunt het beste de website van het RIVM of de GGD bezoeken. Zij weten precies welke virussen er in welk land voorkomen. Daarnaast is dit erg accuraat omdat deze instanties zich dagelijks inzetten tegen virussen. Zij zorgen ervoor dat de Nederlandse bevolking gezond blijft. 

 

Je kunt je gratis laten vaccineren

Veel mensen denken dat je voor een van de inentingen Egypte moet betalen, maar dat is zeker niet juist. Je kan namelijk bij de GGD en het RIVM gratis een afspraak inplannen voor inentingen buitenland. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het weken kan duren voordat je daadwerkelijk gevaccineerd wordt. Dit is natuurlijk erg lang en zeker geen optie als je binnen enkele dagen naar het buitenland vertrekt. Je kunt dan het beste kiezen voor een commerciële partij, maar dan moet je zelf de kosten van het vaccineren betalen. De kosten worden in de meeste gevallen ook niet vergoed door je zorgverzekering. Dit heeft allemaal te maken met de regeling in Nederland. 

 

Vaccins werken niet direct 

Vaccins beschermen de Nederlandse bevolking tegen allerlei verschillende virussen en het vaccin kan dus beschouwd worden als een wondermiddel. Helaas werken vaccins niet direct en hebben vaccins enkele werkdagen tot weken de tijd nodig om je goed te kunnen beschermen. Dat heeft ermee te maken dat je lichaam moet wennen aan het vaccin, maar ook dat het moet leren om te gaan met het bestrijden van het virus. Dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van bijwerkingen. Wil je meer weten over de bijwerking van een bepaald vaccin? Dan is het aan te raden om eens contact op te nemen met je huisarts of Lareb. 

 

Geef een reactie