Een hypotheekverstrekker kiezen: dit is handig om te weten

Wanneer je een huis gaat kopen is de eerste grote vraag: hoe hoog kan de hypotheek worden? Dit bepaalt namelijk uiteindelijk in welk huis je kan komen te wonen. Een hypotheek wordt verstrekt door een hypotheekverstrekker. Dit is een bank die het geld kan lenen dat je nodig hebt om een huis te komen en deze hypotheek betaal je af aan de hand van rente. Nu is hier veel speling in en kan je zelf bepalen of je bijvoorbeeld aan het begin relatief meer geld investeert zodat de rente lager wordt, of dat je meer rente gaat betalen om in het begin niet heel veel geld kwijt te zijn. Om al deze keuzes verstandig te kunnen maken is het belangrijk dat je van te voren goed overweegt wie de hypotheek gaat verstrekken, want als de keuze eenmaal gemaakt is kun je niet meer terug. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten wanneer je een keuze gaat maken voor een hypotheekverstrekker.

Lange termijn

Wat ten eerste goed is om te weten is dat de verschillen in de hypotheekverstrekkers vooral te vinden zijn in de kleine lettertjes van het zogenaamde contract. Daarmee wordt bedoeld: aan de buitenkant zien alle hypotheekverstrekkers er misschien aardig hetzelfde uit, maar ze hebben wel een ander karakter dat op lange termijn van invloed kan zijn op het geld dat je betaalt. Bepaalde banken hebben bijvoorbeeld een hypotheekrente 30 jaar vast, waardoor je 30 jaar een vaste rente betaalt die niet gevoelig is voor het stijgen of dalen van de rente in het algemeen. Hierdoor hoef je niet meer te betalen wanneer je gaat verhuizen. Dat is ook het ding, bij sommige banken is het mogelijk om die rente mee te nemen als je zou gaan verhuizen naar een nieuw huis. Dit scheelt een hele hoop gedoe.

Wat past

Het is vooral belangrijk dat je kiest voor wat past, in plaats van wat rationeel het beste klinkt. Want iets kan heel aanlokkelijk klinken maar er is een grote kans dat als je er beter naar kijkt, je tot de conclusie komt dat het eigenlijk beter was om wel voor die kleinere bank te gaan, en niet lukraak bij dezelfde bank als de rest van je rekeningen een hypotheek af te sluiten. Voordat je keuzes maakt, kijk je naar de actuele hypotheekrente om zicht te krijgen op de financiële mogelijkheden. Dit gaat het kader bepalen voor de rest van de uiteindelijke keuzes.

 

Geef een reactie