Alles wat je wil weten over de DKTP-vaccinaties

Ben je ouder van een pasgeboren kind of word je straks vader of moeder? Dan zul je in het eerste levensjaar van je kindje een aantal uitnodigingen ontvangen om je kind te laten vaccineren tegen een aantal ernstige infectieziektes. De vaccinaties waarvoor je uitnodigingen ontvangt, behoren namelijk tot het Rijksvaccinatieprogramma. Eén van deze vaccins is het DKTP-vaccin. Ben je benieuwd wat het DKTP-vaccin precies doet, waarom je kind het vaccin al op jonge leeftijd krijgt en hoe het je kind beschermt tegen ziekte? Lees dan snel verder.

Waar wordt een DKTP-vaccinatie voor gebruikt?

Het DKTP-vaccin wordt gebruikt om jonge kinderen te beschermen tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze ziekten worden afgekort tot DKTP. Het DKTP-vaccin hoort bij het Rijksvaccinatieprogramma, wat inhoudt dat je vanuit de Rijksoverheid een uitnodiging zult ontvangen om je kind te laten vaccineren volgens het vastgestelde vaccinatieschema. 

Waarom wordt een DKTP-vaccinatie op zo’n jonge leeftijd gegeven?

Een DKTP-prik wordt al aan kinderen gegeven wanneer ze drie maanden oud zijn. Dit wordt gedaan om de kinderen op deze kwetsbare leeftijd goed te beschermen tegen ziektes die voor kinderen erg gevaarlijk kunnen zijn. Het is nodig om de kinderen een herhaalvaccinatie aan te bieden om hun afweer tegen deze ziektes hoog te houden. De herhaalvaccinatie op vierjarige leeftijd is nodig omdat op deze leeftijd de afweer tegen de DKTP-ziektes is afgezwakt. Deze prik is echter alleen effectief als het kind ook de eerdere drie pikken toegediend heeft gekregen. Het is dan ook erg belangrijk dat het kind alle vaccinaties uit het schema ontvangt om optimaal beschermd te zijn. Wil je meer weten over de werking van het DKTP-vaccin, ben je benieuwd naar de mogelijke bijwerkingen of wil je graag een afspraak maken voor de vaccinatie van je kind? Bezoek dan de website van de informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen; vaccinatiewijzer.nl. 

Hoe lang is mijn kind met een DKTP-prik beschermd?

Het DKTP-vaccin biedt gedurende tien jaar bescherming. De meeste kinderen ontvangen hun laatste DKTP-prik wanneer ze negen jaar oud zijn, waarbij het kinkhoestdeel weggelaten is uit de vaccinatie. Hiermee zijn de kinderen dus beschermd tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio tot hun negentiende levensjaar. Vanaf dat moment is het aan te raden om iedere tien jaar een nieuwe DTP-vaccinatie te halen. Voor het reizen naar diverse landen buiten Europa wordt een DTP-vaccinatie ook aangeraden.

Geef een reactie