Wat is antifouling en wat zijn de voor- en nadelen?

Een boot in bezit hebben brengt erg veel voordelen met zich mee. Zo kun je wanneer je maar wilt een reis maken en ben je niet afhankelijk van reisorganisaties of vliegmaatschappijen. Een nadeel van een boot is dat erg onderhoudsgevoelig is. Jaarlijks kost het al gauw duizenden euro’s per jaar om een boot in een soortgelijke staat te houden. Niet voor iedereen is het weggelegd om dit werk uit te besteden. Als je erg handig bent en graag wat geld wilt besparen, dan kun je de onderhoud aan je boot zelf doen. Iets waar je zeker naar moet kijken is antifouling. In dit artikel leggen we uit wat antifouling is en omschrijven we de voor- en nadelen. 

Wat is het?

De maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat de scheepsromp te maken krijgt met ongewenste aangroei, heet antifouling. Qua antifouling heb je diverse mogelijkheden waarvoor je kunt kiezen. Antifouling kan je over het algemeen opknippen in twee soorten, namelijk microfouling en macrofouling. Microfouling gaat om zeer kleine organismes die onder aan de boot komen te zitten. Macrofouling gaat om de wat grotere organismen die je met het blote oog beter kunt zien, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mosselen en zeepokken. 

Voordelen van antifouling

Door gebruik te maken van antifouling voorkom je dat je boot vertraagt reageert. Daarnaast bespaar je brandstof en voorkom je dat je boot onnodig schade oploopt. Op de lange termijn is antifouling een zeer goede investering. Het geld dat je erin steekt, krijg je in ieder geval gedeeltelijk later weer terug. Wel is het belangrijk dat je gebruik maakt van het juiste product en dit ook op de juiste manier aanbrengt. Hoe je het product het beste aan kunt brengen kun je terugzien bij diverse instructievideos.

Nadelen van antifouling

Antifouling heeft onwijs veel voordelen, helaas ontkom je er niet aan dat er ook enkele nadelen zijn. Een nadeel van antifouling is dat je een gedeelte hiervan bij het schoonboenen verwijdert. Om te voorkomen dat er niet genoeg antifouling overblijft kun je er het beste voor zorgen om een extra laag aan te brengen op de waterlijn van de boot. Iets wat vele anderen als een nadeel zien is dat prijzig kan zijn. Echter, hierbij wordt er vaak niet stilgestaan dat dit op de lange termijn juist kan zorgen voor een grote prijsbesparing.

Geef een reactie